diumenge, 3 d’abril del 2011

INTRODUCCIÓ ESTIL NAGEIRE

Dins de l'ikebana, hi ha diferents estils o modalitats:

- Moribana
- Nageire
- Soka
- Shin-soka
- Estil lliure, etc.


L'estil bàsic o l'estil principiant és el moribana, que es realitza en un recipient de poca alçària, sense arribar als 10 cm, molt ample i s'utilitza el kenzan (peça de plom amb punxes per tal de subjectar les flors dins del recipient).



En la plàctica de l'ikebana, el nageire suposa un pas més en l'aprenentatge del camí de les flors (kado). La paraula nageire significa literalment, en japonés, flors llançades, tirades; i a diferència del moribana, es realitza en gerros estrets i alts. I malgrat la simplicitat del seu nom, flors llançades, la composició del nageire és bastant complexa per la dificultat en la disposició dels elements en el lloc que s'hi desitja, la qual cosa comportarà l'ús de recurSos i tècniques diferents de les usades en el moribana, com per exemple travessers, forquetes, etc.


REGLA

La composició del nageire va a estar regida, igualmente que el morabana, pel principi del 3:  CEL-HUMANITAT-TERRA.  D'esta manera hi disposem:



A més tenim l'element SOE (el complement) que és un accesori per a qualsevol altre element que el necessite, ja perquè es presenta dèbil o bé perquè siga una mica escàs. Així podrà haver-hi: SOE de DO, SOE de TOME, SOE de SHIN, etc.


CLASSES DE NAGEIRE

En el nageire es distingeixen diverses classes o estils, tot depenent de la forma i les característiques dels elements que disposem per a la composición (si les brinques són verticales, oblíques, caigudes, etc.). D'esta manera hi haurà:

- Estil vertical
- Vertical accentuat
- Estilo inclinat o oblic
- Simètric
- Estil cascada.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada